Telur Mudah Dimasak Dan Kaya Khasiat

Telur Mudah Dimasak Dan Kaya Khasiat

Telur mudah dimasak dan kaya khasiat yang penting untuk kesihatan kita. Selain itu, perlu tahu cara betul menyimpan telur supaya tak mudah rosak.

Wajib Ada Di Setiap Rumah

Ia antara bahan masakan yang wajib ada di setiap rumah. Sangat berguna saat kecemasan. Berbanding telur itik dan telur puyuh, telur ayam lebih banyak digunakan dan disukai ramai.

Kalau sis Wawa sendiri, telur itik ni hanya untuk telur masin dan kalau nak buat masak lemak cili padi telur. Jarang sangat beli dan telur puyuh.

Walau pun harga telur makin naik, tapi tetap dicari. Kalau tak ada lauk, ha…masak je telur. Istimewanya telur, macam-macam lauk boleh dimasak. Goreng macam tu je pun sedap. Anak-anak gerenti suka.

Untuk sarapan, mudah kalau digandingkan dengan roti. Buat roti celup telur boleh, buat roti telur mata boleh. Macam-macam lagi lah. Simple tapi sedap. Kalau untuk roti, sis suka roti Gardenia. Sesuai dengan selera sis.

Beza Telur Ayam Dan Telur Itik

Telur Mudah Dimasak Dan Kaya Khasiat
Foto: Pexels

Telur ayam dan itik mempunyai beberapa perbezaan penting dari segi ciri fizikal, rasa, dan nilai pemakanan.

Berikut adalah perbandingan antara keduanya:

1.Saiz dan Bentuk

Telur itik biasanya lebih besar daripada telur ayam. Selain itu, telur itik mempunyai bentuk yang sedikit lebih bulat jika dibandingkan dengan telur ayam yang lebih memanjang.

2.Kandungan Gizi

Secara amnya, kandungan gizi dalam telur itik dan telur ayam tidak jauh berbeza. Namun, kandungan lemak dalam telur itik sedikit lebih tinggi daripada telur ayam. Ini juga boleh memberikan sedikit perbezaan dalam nilai kalori.

3.Warna Kulit Telur

Telur itik mempunyai warna kulit yang lebih tahan lasak dan kasar berbanding telur ayam. Telur ayam biasanya mempunyai kulit yang lebih halus.

4.Warna Kulit dalam

Kulit dalam atau membran yang melapisi telur itik biasanya lebih tebal daripada telur ayam.

5.Dari Segi Rasa

Beberapa orang berpendapat bahawa telur itik mempunyai rasa yang lebih berlemak dan lebih kuat berbanding telur ayam. Namun, rasa adalah subjektif dan bergantung pada cita rasa individu.

6.Penggunaan dalam Masakan

Telur itik dan telur ayam boleh digunakan dalam masakan, tetapi kerana saiz dan tekstur yang berbeza, mereka mungkin memberikan hasil yang berbeza dalam hidangan. Contohnya, telur itik lebih popular dalam hidangan seperti asam pedas dan hidangan Asia Timur.

  1. Kegunaan dalam Patisserie

Dalam patisserie, atau seni membuat pastri dan kek, telur ayam sering digunakan kerana saiznya yang lebih konsisten dan mudah diukur.

  1. Permintaan Pasaran

Di sesetengah tempat, telur itik mungkin kurang biasa dan sukar ditemui berbanding telur ayam, yang lebih popular di pasaran.

Sekiranya korang ingin menggunakan telur itik sebagai pengganti telur ayam dalam masakan atau ingin mencuba rasa yang berbeza, pastikan korang mengambil kira perbezaan-perbezaan ini untuk mendapatkan hasil yang diingini dalam hidangan.

Baca ini juga: Khasiat Daun Bawang

Apa Zat Penting Terdapat Di Dalam Telur

Telur Mudah Dimasak Dan Kaya Khasiat

Bagaimana pula dengan khasiat dan manfaat yang terdapat di dalamnya?

Berikut adalah beberapa manfaat telur:

Sumber Protein

Ia merupakan sumber protein yang kaya dan berkualiti tinggi. Protein diperlukan untuk membantu pembentukan dan pembaikan tisu badan.

Zat Besi

Mengandungi zat besi, yang membantu dalam pembentukan sel darah merah dan mencegah masalah keletihan dan kelemahan.

Kolin

Telur mengandungi nutrien penting yang dipanggil kolin. Kolin membantu dalam fungsi otak, pengurusan berat badan, dan kesihatan jantung.

Lutein dan Zeaxanthin

Kedua-dua zat ini terdapat dalam telur dan membantu melindungi mata daripada kerosakan akibat sinaran ultraviolet dan meredakan risiko penyakit mata seperti degenerasi makula.

Vitamin B

Mengandungi pelbagai jenis vitamin B seperti B12, riboflavin, dan asid folik. Vitamin ini penting untuk fungsi saraf, metabolisme, dan pembentukan DNA.

Vitamin D

Merupakan sumber semula jadi vitamin D, yang membantu dalam penyerapan kalsium dan menjaga kesihatan tulang.

Bantu Rasa Kenyang Lebih Lama

Protein di dalamnya membantu menjaga perasaan kenyang untuk tempoh yang lebih lama, membantu dalam pengurusan berat badan.

Pembaikan Sukan

Atlet dan individu yang aktif dalam sukan mendapat manfaat daripada protein yang terkandung di dalamnya untuk pembaikan dan pembentukan otot.

Makanan Berkualiti Tinggi

Telur merupakan makanan berkualiti tinggi dengan nutrien penting, menjadikannya pilihan yang baik dalam pemakanan harian.

Namun, ingatlah bahawa pengambilan telur perlu diimbangi dengan gaya hidup yang sihat dan pemakanan yang seimbang. Sekiranya korang mempunyai sebarang keperluan khas atau kebimbangan tentang pengambilan telur dalam pemakanan korang, disyorkan untuk berbincang dengan pakar pemakanan atau penyedia penjagaan kesihatan.

Baca info ini juga: Daun Kesum

Cara Penyimpanan Telur

Telur Mudah Dimasak Dan Kaya Khasiat

Telur juga cepat rosak jika tak betul cara penyimpanannya. Penyimpanan telur yang betul adalah penting untuk memastikan telur kekal segar dan selamat untuk dimakan.

Berikut adalah cara penyimpanan telur yang disyorkan:

Simpan Dalam Peti Sejuk

Telur sebaiknya disimpan dalam peti sejuk atau peti ais. Rak atas dalam peti sejuk adalah tempat yang sesuai untuk meletakkan telur. Elakkan meletakkan telur di dalam pintu peti sejuk kerana suhu di situ boleh berubah dengan kerap.

Jangan Basuh

Elakkan membasuh telur sebelum penyimpanan. Lapisan pelindung semula jadi di kulit telur membantu melindungi telur daripada bakteria dan kehilangan kelembapan.

Bila nak masak, barulah dibersihkan ye.

Posisi Telur

Telur perlu disimpan dalam kedudukan asalnya, iaitu dengan bahagian ujung yang lebih tumpul menghadap ke bawah. Ini membantu mengekalkan kedudukan sarang telur dan mengurangkan risiko udara masuk melalui kulit telur.

Kotak Asal

Jika membeli telur dalam bekas atau kotak, elakkan memindahkannya ke dalam bekas lain. Bekas asalnya telah direka khas untuk melindungi telur daripada bau dan kelembapan luaran.

Penapis Bau

Jika risau tentang bau telur yang kuat dalam peti sejuk, korang boleh menggunakan penapis bau atau bekas kedap udara untuk mengelakkan bau tersebar kepada makanan lain.

Guna Dengan Kadar Segera

Usahakan untuk menggunakan telur dalam tempoh masa yang munasabah. Telur segar akan kekal lebih lama, tetapi lebih baik menggunakannya dalam masa yang wajar.

Uji Kualiti Telur

Untuk memeriksa sama ada telur masih segar, korang boleh menjalankan ujian terapung. Masukkan telur ke dalam mangkuk air. Telur yang segar akan tenggelam ke dasar, sementara telur yang kurang segar mungkin akan terapung atau terapung sedikit di permukaan air.

Ingat ye.  cara penyimpanan boleh berbeza mengikut suasana dan amalan setempat. Tetapi, dengan mengikuti panduan ini, korang boleh memastikan bahawa telur kekal segar dan selamat untuk dimakan lebih lama.

Baca ini juga: Rendang Padang, Tambah Telur Puyuh Lagi Sedap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *