Solat Sunat Sebelum Subuh. Niat, Cara Dan Kelebihannya

Solat Sunat Sebelum Subuh. Niat, Cara Dan Kelebihannya

Solat Sunat Sebelum Subuh atau juga dikenali sebagai Solat Fajar adalah solat sunat dua rakaat yang ditunaikan pada waktu subuh, sebelum mengerjakan solat fardu subuh. juga disebut solat qabliyah subuh.

Mengapa Perlu Solat Sunat?

Solat sunat atau ‘nawafil’ adalah solat-solat selain daripada yang telah difardhukan. Amalan sunat dilakukan bertujuan menampung (melengkapi) sebarang kekurangan dalam amalan fardu. Memperbanyakkan solat sunat juga dapat mendekatkan diri kepada Allah SWT, disamping mengharapkan pahala dan Keredhaan-Nya.

Bila Waktu Mengerjakan Solat Sebelum Subuh?

Waktu mengerjakan solat ini adalah apabila bermulanya waktu fajar atau subuh adalah setelah terbitnya fajar yang benar (fajar sodiq) dan berakhir apabila terbitnya matahari.

Kelebihan Solat Sunat Sebelum Subuh

Solat sunat sebelum subuh

Rasulullah s.a.w pernah menyatakan kelebihan besar solat sunat 2 rakaat sebelum subuh, iaitu solat sunat yang dilaksanakan selepas masuk waktu subuh dan sebelum solat fardu subuh.

Solat ini juga dikenali sebagai solat 2 rakaat fajar.

Saidatina Aisyah RA.ha meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:

رَكْعَتَا الْفَجْرِ خَيْرٌ مِنَ الدُّنْيَا وَمَا فِيهَا

Maksudnya: “2 rakaat Fajar lebih baik berbanding dunia dan seisinya. – (Hadis Riwayat Muslim, no. 725)

Cuba bayangkan, kalaulah bumi Allah yang luas ini dipenuhi dengan harta yang kita inginkan seperti rumah cantik, kereta mewah dan macam-macam lagi yang kita impikan, semua itu tidaklah lebih bernilai daripada ganjaran Allah terhadap orang yang menunaikan 2 rakat solat sunat sebelum subuh.

Solat sunat Subuh memiliki kelebihan yang penting dalam kehidupan seorang muslim. Berikut adalah beberapa kelebihan solat sunat Subuh:

Mendekatkan Diri kepada Allah: Solat sunat Subuh merupakan satu amalan yang dapat mendekatkan diri kepada Allah. Dengan melaksanakan solat ini, seseorang menunjukkan kepatuhan dan ketaatan kepada-Nya.

Menguatkan Koneksi dengan Allah: Solat sunat Subuh membantu memperkuat hubungan rohaniah antara hamba dan Pencipta. Melaksanakan solat ini dengan penuh kesedaran membantu seseorang merasai kehadiran Allah dalam setiap aspek kehidupan.

Keberkatan dalam Rezeki: Solat sunat Subuh juga dihubungkan dengan keberkatan dalam rezeki. Melaksanakan solat ini dengan penuh kesedaran dapat membuka pintu rezeki yang luas dan memberikan keberkatan dalam segala aspek kehidupan.

Pahala yang Besar: Solat sunat Subuh memberikan pahala yang besar kepada mereka yang melaksanakannya. Pahala ini tidak hanya berbentuk kebaikan dunia, tetapi juga kebaikan akhirat.

Disunatkan oleh Rasulullah s.a.w: Rasulullah s.a.w menyatakan keutamaan solat sunat Subuh dengan melaksanakannya secara rutin. Tindakan ini adalah satu tuntutan agama yang disyariatkan untuk dilaksanakan oleh umat Islam.

Perlindungan daripada Kejahatan: Melaksanakan solat sunat Subuh memberikan perlindungan kepada diri dari kejahatan dan ujian. Ini kerana solat pagi membentuk perisai rohaniah yang melindungi dari pengaruh negatif.

Suburkan Hati: Solat sunat Subuh membantu menyuburkan hati dan jiwa. Ini memberikan ketenangan dan kekuatan emosi untuk menghadapi cabaran hidup.

Pembersihan Diri: Solat sunat Subuh juga dapat dianggap sebagai cara untuk membersihkan diri dari dosa-dosa dan kesalahan yang mungkin terjadi dalam kehidupan sehari-hari.

Kebersihan Fizikal: Solat sunat Subuh yang dilakukan secara awal pagi juga memberikan kebersihan fizikal dengan mandi sebelum solat. Ini adalah cara yang baik untuk memulakan hari dengan rasa kesegaran.

Jadi Pemimpin dalam Amalan Solat: Seseorang yang konsisten dalam melaksanakan solat sunat Subuh cenderung menjadi pemimpin dalam amalan solat dan ibadah lainnya. Ini memberikan inspirasi kepada orang sekeliling untuk mengikutinya.

Dengan melaksanakan solat sunat Subuh, seseorang dapat menikmati manfaat spiritual dan kehidupan yang lebih baik dalam keduniaan dan akhirat.

Kalau solat sunat pun sudah begitu besar ganjarannya, apatah lagi solat fardu subuh.

Mari sama-sama kita berusaha untuk sentiasa mengamalkan solat sunat subuh ini. Jangan sesekali kita tinggalkan 2 rakaat yang sangat-sangat berharga ini, yang lebih baik daripada segala kekayaan, kemewahan ataupun seisi dunia ini.

Cara Kerjakan Solat Sunat Sebelum Subuh Atau Sunat Fajar 

niat Solat sunat sebelum subuh

1.Mulai dengan Takbiratul Ihram dan niat:Usolli Sunnatal Fajri Rak’ataini Lillahi Ta’ala” (Sahaja aku solat sunat fajar dua rakaat kerana Allah Taala)

Baca Surah Al-Fatihah, diikuti dengan surah pendek seperti Al-Kafirun. Pada kebiasaannya, solat sunat terus dibaca al fatihah tanpa doa iftitah terlebih dahulu.

Tetapi jika ingin membaca iftitah juga, ia adalah sunat (dapat pahala membaca)

Surah al-Fatihah adalah sebahagian daripada rukun solat. Oleh itu ia wajib dibacakan dalam semua solat.

2.Lakukan rukuk, kemudian sujud dua kali. Bangun untuk rakaat kedua.

3.Rakaat Kedua. Baca Al-Fatihah dan Al-Ikhlas, lalu rukuk dan sujud seperti sebelumnya.

4.Baca Tahiyyat Akhir dan akhiri solat dengan salam ke kanan dan kiri.

Tempoh melakukan solat sunat ini adalah dalam jangka masa yang sederhana dan tidak terlampau lama.

Baca ini juga: Solat Tahajud

Zikir-Zikir Yang Boleh Diamalkan Lepas Solat Sunat Sebelum Subuh

Solat Sunat Sebelum Subuh. Niat, Cara Dan Kelebihannya
Foto: Pexels

Setelah menunaikan solat sunat sebelum Subuh, sesetengah orang mengamalkan zikir-zikir tertentu untuk mendekati diri kepada Allah. Antara zikir yang boleh dibaca adalah:

 1. Subhanallah (33 kali), Alhamdulillah (33 kali), Allahu Akbar (34 kali):
  • Maksud: Maha Suci Allah, segala puji bagi Allah, Allah Maha Besar.
  • Diriwayatkan oleh al-Bukhari dari Abu Hurairah.
 2. Ayat Kursi (1 kali):
  • Maksud: “Allah! Tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya). Tidak mengantuk dan tidak tidur meliputinya kecuali apa yang dikehendaki-Nya. Kepunyaan-Nya apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang boleh memberi syafaat di sisi Allah tanpa izin-Nya. Dia mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka; dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi, dan Dia tidak merasa payah memeliharanya berdua dan Dia Maha Tinggi lagi Maha Besar.” (Surah Al-Baqarah, 2:255)
 3. Bacaan Surah Al-Falaq (1 kali) dan Surah An-Nas (1 kali):
  • Maksud Surah Al-Falaq: “Katakanlah (Muhammad), aku berlindung kepada Tuhan yang menguasai waktu subuh dari kejahatan makhluk-Nya.” (Surah Al-Falaq, 113:1-2)
  • Maksud Surah An-Nas: “Katakanlah (Muhammad), aku berlindung kepada Tuhan manusia. Raja manusia. Ilah manusia. Dari kejahatan (bisikan) syaitan yang bersembunyi. Yang membisikkan (kejahatan) ke dalam dada manusia. Dari golongan jin dan manusia.” (Surah An-Nas, 114:1-6)
 4. Bacaan “Hasbiyallahu laa ilaha illa Huwa, ‘alaihi tawakkaltu wa Huwa Rabbul ‘Arshil ‘Adhim” (3 kali):
  • Maksud: Cukuplah Allah bagiku, tiada Tuhan selain Dia; kepada-Nya aku bertawakal, dan Dia adalah Tuhan Arasy yang Besar.
 5. Doa untuk Keselamatan dan Keberkatan:
  • Bacalah doa dengan tulus memohon keselamatan dan keberkatan dari Allah untuk diri sendiri, keluarga, dan seluruh umat Islam.

Pastikan zikir-zikir tersebut diucapkan dengan ikhlas dan khusyuk, serta diiringi dengan keyakinan dan harapan kepada rahmat Allah. Selain itu, selalulah memperbanyak doa dan istighfar untuk mendekatkan diri kepada Allah dan memohon ampun serta petunjuk-Nya.

Semak info ini juga: Amalan Sunat Hari Jumaat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *